Håll koll på fondavgifterna!

Håll koll på fondavgifterna!

Det krävs pengar för att driva en fond. Allt från kopiering av papper och fondhantering till löner, kaffe, hyra av kontorslokal och elektricitet är utgifter som fondbolagen behöver täcka. En viss del av fondens kostnad går därför till dessa utgifter. Här berättar vi varför fondavgifterna är en viktig faktor du som fondsparare bör ta hänsyn till.

Om alla andra faktorer är desamma när du jämför två fonder bör du välja den fond som har den lägsta avgiften. Om två fonder till exempel har en fondavgift på 0,5 procent respektive 1,5 procent, kommer den sistnämnda fonden behöva övervinna ett betydligt större hinder innan den kan börja tjäna pengar åt dig. Du skulle bli förvånad om du kände till hur pass stor skillnad dessa procentsatser kan göra över tid. Det är ingen hemlighet att du kommer tjäna mer pengar genom en fond med en lägre avgift, förutsatt att värdeutvecklingen för de bägge fonderna är identisk.

Du bör även ta hänsyn till eventuella köp- och säljavgifter. Om vi ponerar att du har ärvt 100 000 kronor som du vill placera i fonder. Om du för dessa pengar köper andelar i en fond som inte har en köp- eller säljavgift, kommer pengarna genast sätta igång och arbeta för dig. Om du istället köper andelar i en fond med en köpavgift på 5,75 procent, kommer dina fondandelar inte vara värda mer än 94 250 kronor. Om du är 25 år när du köper fondandelarna och säljer dem när du går i pension får du en betydligt mindre summa pengar på grund av köpavgiften.

Advisor arbetar med fondhantering åt 50 000 kunder

Advisor bedriver fondhantering med tillstånd från Finansinspektionen. Det totala kapital som bolaget idag förvaltar uppgår till 10 miljarder kronor. Fondbolaget förvaltar tre fonder: Advisor Världen, Advisor Multihedge och Advisor Multihedge X2. Oavsett om du är intresserad av att placera i en global aktiefond eller en fond-i-fond som placerar i olika hedgefonder som förvaltaren anser ha en stor uppsida, har Advisor fonderna för dig. 50 000 kunder har valt Advisor för sin fondhantering, och du kan göra detsamma genom att köpa andelar i bolagets fonder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *