Vad får en specialpedagog i lön?

Som specialpedagog är konkurrensen om jobben relativt liten och många pensionsavgångar väntas dom närmsta åren. För den som känner sig sugen på att utbilda eller vidareutbilda sig finns alltså goda chanser till jobb. Men vad får en specialpedagog i lön? Det finns inget direkt svar på den frågan, eftersom flera saker påverkar nivån.

Faktorer som påverkar lön för en specialpedagog

Det finns som sagt flera saker som påverkar vilken lön en specialpedagog kan få och det kan därför vara svårt att ge ett exakt svar. Genom att veta mer om dom olika faktorerna kan det dock bli enklare att bilda sig en uppfattning.

  • Ålder och erfarenhet – Ålder och erfarenhet hänger ofta ihop och person med låg ålder och kortare erfarenhet har i regel lägre nivå än en äldre och mer erfaren. Enligt statistik går det att se att en pedagog i åldern 18 – 24 år, anställd inom den offentliga sektorn, har ungefär 28 500 kronor i månaden. En specialpedagog i åldern 45 – 54 år ligger betydligt högre – runt ca 41 500 kronor per månad.
  • Olika orter – Efterfrågan är också något som kan påverka lönen och det syns vissa skillnader runt om i landet. Högst lön har pedagogerna i Stockholm, med ett genomsnitt på ca 44 200 kr i månaden. Lägst är lönen i övre Norrland, där snittet ligger runt ca 39 400 kr.

Tjäna mer genom att bli konsult

För den som är utbildad specialpedagog och sugen på en högre lön kan det finnas möjlighet till det genom att bli konsult hos ett bemanningsföretag. Yrkesrollen är densamma men arbetsplatserna kan variera, eftersom en konsult arbetar på uppdrag.

Även här kan dock lönen skilja sig beroende på kompetens och erfarenhet, samt hur flexibelt pedagogen kan tänka sig att arbeta. Att till exempel ta uppdrag i mindre attraktiva områden runt om i landet, där det är svårt att hitta personal, finns chans att få bättre betalt.

Till fördelarna med att arbeta på detta sätt, i stället för att ha en fast arbetsplats, hör bland annat att det själv går att bestämma till exempel arbetstider och arbetsmängd. Det är flexibelt och fritt så för den som gillar nya utmaningar kan detta vara en bra väg att gå – och som dessutom kan ge lite extra klirr i kassan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *