Konferens i Dalarna

Enligt många står Dalarna symbol för den svenska traditionen och dalahästen är känd över hela världen! Varje år vallfärdar turister till dalarnas djupa skogar och förundras över Dalhalla kalkbrott som nu är en scen för alla tänkbara genrer och stilar. En unik plats som inte bör glömmas bort om man skulle vara på besök i denna del av landet. Att förlägga sin konferens till dalarna är att försäkra sig om att man får en upplevelse som bygger på kultur och historia. Flera konferensanläggningar är inkvarterade i gamla ladugårdar och herrgårdar som bevarats trots alla de slag och år som passerat. Det är en upplevelse som är väldigt speciell och som lätt inspirerar och ger en kreativ och ödmjuk atmosfär. Även om många av lokalerna som används är gamla till det yttre, är samtliga fullt renoverade och moderna. Alla krav man kan ha vad gäller tekniska redskap och hjälpmedel finns tillgängliga och därtill en uppsjö hotell och övernattningsmöjligheter.

Kort historik om Dalarna

I de första dokument som finns gällande Dalarna omnämns landskapet som järnbärarland. Sett till de många gruvor som funnits både förr och senare är detta namn föga svårt att begripa. Dokumenten som nämner järnbärarland är från sent 1100-tal och man stod då under den svenska kungen. Genom åren har det varit stora fejder i Sverige och delar av landet har gått från att tillhöra Norge, Danmark eller Sverige. I början av 1500-talet stod fejden mellan Danmark och Sverige och det är i och med denna fejd som Gustav Vasa segrade och drev danskarna ut ur Dalarna. Detta var i slutet av Dalarnas egentliga storhetstid som rådde under omkring 100 år. I och med att Dalarna inte låg intill de större vägarna eller hamnarna, var det en lång process innan man övergav den hedniska tradition som tidigare var regel i Sverige. Kanske har detta att göra med den något isolerade plats som Dalarna hade. Efter att Gustav Vasa slagits sida vid sida med dalkarlarna kom en rad daluppror. Man ville inte rätta sig strikt efter någon kung utan hade blivit bekväm med att själv bestämma. Dock slutade upproren 1533 och blossade därefter inte upp på nytt.

Att komma till Dalarna är speciellt i och med att så mycket står kvar. Det finns en rik kultur att ta del av och man kan verkligen få en känsla för hur detta landskap klarat sig på egen hand och utan inblandning. Mötesbranschen.se är en bra resurs när man vill hitta info om konferenser. Här finns mycket intressant om såväl Stockholm som övriga Sverige!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *